Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Πόσο Φταίμε?


Σε λιγότερο από διάστημα τριών χρόνων το κλίμα στη χώρα μας αλλά και γενικά στον πλανήτη έχει αλλάξει δραματικά. Καλοκαίρια που διαρκούν πάνω από πέντε μήνες, μηδενικές βροχοπτώσεις σε μέρη που θα έπρεπε να βρέχει κάθε μέρα, χιονοπτώσεις σε περιόδους που δεν είναι λογικές, υπερβολικές θερμοκρασίες και πλημμύρες καθώς και πολλά άλλα είναι τα χαρακτηριστικά φαινόμενα που έχουν σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στη ζωή μας. Οι περισσότεροι μιλούν για εκδίκηση της φύσης, άλλοι για το τέλος του κόσμου και λιγότεροι απλά σιωπούν. Πόσο φταίει όμως ο άνθρωπος και ποια είναι τα λάθη του? Γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό από μας απλά διαμαρτυρόμαστε και έπειτα αδρανούμε? Τελικά φταίνε οι λίγοι, κανένας από μας ή όλοι μας?
Ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από την πυρκαγιά που έκαψε ολόκληρη την Πάρνηθα προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες αρχικά για τη φύση και μεσοπρόθεσμα και για τον άνρθωπο. Πολλά ακούστηκαν και αρκετά έγιναν. Το σίγουρο όμως είναι πως χάθηκαν χιλιάδες ζωές, οι οποίες ήταν αναπόστασπο κομμάτι της φύσης. Και αυτό σίγουρα δημιουργεί ανωμαλίες στη φυσιολογική της λειτουργία.
Το blog αυτό ασχολείται με τις ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές και κατά πόσο ευθύνεται ο άνθρωπος για αυτές. Παραθέστε οποιοδήποτε σχόλιο θεωρείτε πως θα συμβάλλει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κατ' επέκταση στην κινητοποιήση μας προς μία κατεύθυνση σωτηρίας για τον πλανήτη μας

12 σχόλια:

superblogger είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Οι κλιματολόγοι προειδοποιούν ότι η ανοδική τάση θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες ακόμη, Το Διεθνές Πάνελ για τη Μεταβολή του Κλίματος προβλέπει ότι η μέση θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί από 1,4 ως 5,8 β. Κελσίου ως το τέλος του 21ου αιώνα.
Ασχετα με το αν παραδέχονται ότι η μεταβολή οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα ή με το αν ανήκουν στους σκεπτικιστές που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «φυσική» και ανεπαίσθητη αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη, ελάχιστοι αμφισβητούν ότι μάλλον έχουμε εισέλθει στη θερμότερη περίοδο της Ιστορίας μας και ότι, ακόμη και αν γίνουν αποδεκτές οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, τα κράτη θα πρέπει να εξετάσουν πλέον σοβαρά τη βελτίωση της υποδομής και της οργάνωσής τους και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των απειλών που επιφυλάσσει το μέλλον.
Εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τη συνεπαγόμενη εξάπλωση των λοιμωδών νόσων, την καταστροφή των καλλιεργειών και την έλλειψη τροφίμων που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των περισσότερων επιστημόνων, σημαντικοί και ως τώρα αδιερεύνητοι κίνδυνοι θα προέλθουν από τις κοινωνικές, δημογραφικές και οικονομικές μεταβολές που θα προκληθούν. Η προληψη για την μείωση των κλιματολογικών αλλαγών πρεπει να γίνει ΑΜΕΣΑ από ΟΛΟΥΣ μας. Είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε απο μάς και σίγουρα θα λυθεί και απο μάς.

Unknown είπε...

Θερμότερες οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα προβλέπουν επιστήμονες τα προσεχή χρόνια. Συγκεκριμμένα προβλέπουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας από 2 έως 5o C σε όλη τη ζώνη της Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που πρόκειται να εκτεθούν την πρώτη ημέρα των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης για τις κλιματολογικές αλλαγές.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα επόμενα χρόνια θα επικρατήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας, με λειψυδρία και ξηρασία στις νότιες περιοχές και πλημμύρες και σφοδρές βροχοπτώσεις στις βόρειες.
Όλες οι διεθνείς επιστημονικές εκθέσεις συμφωνούν ότι τις επόμενες δεκαετίες θα συνεχιστεί στην Ελλάδα η βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας· ορισμένοι εφιστούν την προσοχή ακόμη και στο ενδεχόμενο ερήμωσης, καθώς είναι πιθανόν η χώρα να βρεθεί σε ζώνη λειψυδρίας.
Στην Ελλάδα ο φετινός Νοέμβριος είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων 40 ετών, με τον υδράργυρο να κινείται 6 βαθμούς υψηλότερα από τη μέγιστη θερμοκρασία της εποχής. Τόσο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όσο και ομάδα Βρετανών επιστημόνων του Πανεπιστημίου East Anglia κάνουν λόγο σε εκθέσεις τους για αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα τα επόμενα 30 χρόνια, από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.
Μιλούν, επίσης, για παρατεταμένο καύσωνα, τον οποίο θα διαδεχτούν πλημμύρες, συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων, λειψυδρία, ξηρασία των αγροτικών καλλιεργειών και εξαφάνιση ειδών της πανίδας και χλωρίδας.
Πολλοί ερευνητές επισημαίνουν, εξάλλου, την αλλαγή του βιολογικού ρολογιού των ζώων και των φυτών, εξαιτίας των αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες. Όλοι όμως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων διεθνώς (άλλοτε με εκτεταμένες περιόδους ξηρασίας, άλλοτε με έντονες καταιγίδες) οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Εξαρση των καιρικών φαινομένων

Τα τελευταία 140 χρόνια παρατηρείται αυξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας του πλανήτη κατά 0.3- 0.6 βαθμούς κελσίου.
Τα καιρικά φαινόμενα , πλημμύρες, τυφώνες, ξηρασίες, κ.α., παρουσιάζουν έξαρση.
Επιπλέον αναμένεται να υπάρξει αύξηση της στάθμης της θάλασσας, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας καθώς και το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, ενώ αυξάνονται ραγδαία οι κίνδυνοι για την βιοποικιλότητα- χιλιάδες ζωικά και φυτικά είδη απειλούνται ευθέως λόγο των καιρικών κλιματολογικών και γεωλογικών αλλαγών. Η διαθεσιμότητα του νερού αναμένεται να ελαττωθεί.
Οι επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από όλα τα παραπάνω θα επηρεαστεί με πολλούς τρόπου όπως για παράδειγμα, καρδιαγγείες, κρούσματα θερμοπληξίας, διάδοση μεταδοτικών νόσων, δυσεντερίες κλπ.

maryk-m5040047 είπε...

Αύξηση της θερμοκρασίας, πλημμύρες, αναπνευστικά προβλήματα, υπερθέρμανση του πλανήτη, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, καταστροφή παράκτιων περιοχών...Ατέλειωτη η λίστα... Μήπως τελικά ήρθε η ώρα να λάβουμε τα μέτρα μας; Μήπως δεν πρέπει και δεν μπορούμε να τα αφήσουμε όλα στις κυβερνήσεις. Η ΓΗ μας φωνάζει ΣΟΣ. Γιατί της κλείνουμε την πόρτα;;;

VASO9 είπε...

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ....ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΑΠΛΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΐΚΑ..!!ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ(ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ)ΚΑΘΑΡΗ!

George είπε...

2005 was the warmest year since the late 1800s, according to NASA scientists. 1998, 2002 and 2003 and 2004 followed as the next four warmest years. Scientific predictions regarding the rapid rate and serious impacts of climate change caused mostly by fossil fuel emissions have proven correct. Long-standing warnings that climate changes may be abrupt and particularly severe due to runaway positive feedbacks are also appearing to be confirmed. Our response will determine the extent and seriousness of extreme weather, drought, sea rise, agricultural collapse and forest die-back which are now upon us. The future of humanity lies in the balance - we shall either change our ways and evolve, or suffer a hell on Earth and a grisly death of civilization.

carpe diem είπε...

m5030048

Φίλε Αντώνη χαιρετίζω αυτήν σου την ιδέα.
Το είπες ξεκάθαρα! Διαμαρτυρόμαστε, κρίνουμε και κατακρίνουμε, φωνάζουμε και στο τέλος αδρανούμε! Δεν λέω είναι στο dna μας αλλά ως εδώ!
Παρακολούθησα λίγο τα γεγονότα του Live Earth που έλαβαν χώρα πριν λίγο καιρό όταν ο κόσμος έδειχνε τρομαγμένος. Παραδέχομαι ότι το φεστιβάλ αυτό ίσως να είναι σήμερα ένα εμπορικό εργαλέιο μάρκετινγκ αλλά τα διαφημιστικά spots που χρησιμοποιήθηκαν, θεωρώ πως είναι άκρως επιτυχημένα. Η χρήση celebrities παγκοσμίου φήμης να παρουσιάζουν τρόπους εξοικονόμισης ενέργειας με απλές κινήσεις, θεωρώ πως είναι το πιο επιτυχημένο κομμάτι αυτής της κίνησης.
Για αυτό φίλοι και φίλες, εμείς που τώρα είμαστε μπροστά σε έναν Η/Υ, παρακαλώ, κλείστε τον όταν τελειώσετε, ιδίως την οθόνη! Όχι σε save mode ούτε σε screen saver, με την πρώτη ευκαιρία οθόνη και άλλα περιφερειακά όπως εκτυπωτές πρέπει να κλείνουν. Λίγες έξυπνες κινήσεις αρκούν.
Ας μην περιμένουμε πάλι κάποιος άλλος να κάνει πρώτος την κίνηση για μας...

grypari είπε...

Είναι τραγικό το πόσο καταστροφικό όν είναι ο άνθρωπος. Απλώνεται και καταστρέφει σαν επιδημία ότι συναντά. Έπειτα έχει το θράσος να προσποιείται ότι είναι εξοργισμένος που ενώ κάνει ότι περνάει από το χέρι του να διασώσει το περιβάλλον του, κάποιοι πολύ "κακοί" άνθρωποι που σε μία λέξη ονομάζονται εξουσία τον εμποδίζουν... Αυτός προσπαθεί αλλά τι άλλο μπορεί αν κάνει...Αφού το τέρας τις εξουσίας δεν τον αφήνει να κάνει το καλό??
Κι έτσι λοιπόν ο καλός μας ανθρωπάκος θάβει τις τύψεις και το αίσθημα συνείδησης και συνεχίζει τη ζωή του, ασχολούμενος με πολύ πιο σημαντικά πράγματα... Άσε που όταν η εξουσία - αυτό το μυθικό τέρας κοιμάται, ο ίδιος πολύ θα το ήθελε να τη ξεγελάσει και να κάνει το καλό αλλά....δεν έχει χρόνο, φαντασία, τα μέσα, τα χρήματα... Κοίτα να δεις τώρα σύμπτωση...

Και τώρα που έκανα και γω την κατάθεσή μου μπορώ να κοιμηθώ ήσυχη το βράδυ αφού έκανα ότι μπορούσα για τον πλανητη...

grypari είπε...

Είναι τραγικό το πόσο καταστροφικό όν είναι ο άνθρωπος. Απλώνεται και καταστρέφει σαν επιδημία ότι συναντά. Έπειτα έχει το θράσος να προσποιείται ότι είναι εξοργισμένος που ενώ κάνει ότι περνάει από το χέρι του να διασώσει το περιβάλλον του, κάποιοι πολύ "κακοί" άνθρωποι που σε μία λέξη ονομάζονται εξουσία τον εμποδίζουν... Αυτός προσπαθεί αλλά τι άλλο μπορεί αν κάνει...Αφού το τέρας τις εξουσίας δεν τον αφήνει να κάνει το καλό??
Κι έτσι λοιπόν ο καλός μας ανθρωπάκος θάβει τις τύψεις και το αίσθημα συνείδησης και συνεχίζει τη ζωή του, ασχολούμενος με πολύ πιο σημαντικά πράγματα... Άσε που όταν η εξουσία - αυτό το μυθικό τέρας κοιμάται, ο ίδιος πολύ θα το ήθελε να τη ξεγελάσει και να κάνει το καλό αλλά....δεν έχει χρόνο, φαντασία, τα μέσα, τα χρήματα... Κοίτα να δεις τώρα σύμπτωση...

Και τώρα που έκανα και γω την κατάθεσή μου μπορώ να κοιμηθώ ήσυχη το βράδυ αφού έκανα ότι μπορούσα για τον πλανητη...

cyberjohnny είπε...

Symfwnw me to sxolio tou/ths Grypari . Ma epitelous as afisoume tis thewries kai as kanoume kapoies PRAKSEIS. As arxisoume apo ta apla pragmata , opws anakiklwsh , ligoteri katanalwsh benzinhs , na min afisoume brises na trexoun askopa kai tetoia apla pragmata. Bebaia ayta den arkoun alla an o kathenas mas niazetai gia to periballon kai afierwnei kapoia lepta ap thn mera tou gia na kanei kalytero ton kosmo , pisteyw tha yparxei arketi beltiwsh.

Γιώργος Παπαδόπουλος είπε...

filos dimitris - spyros anefere parapanw gia tis synaylies live earth pou pragmatopoihthhkan prin ligo kairo.. nomizw oti h idea xrhsimopoihshs celebrities tetoias embeleias me skopo thn eyaisthhtopoihsh sxetika me to klima htan toylaxiston geloio thema.. Afenos, den mporw na sxhmatisw sto myalo mou thn eikona ths px madonna na thetei periorismous sth zwh ths prokeimenou na syndramei sthn prostasia to periballontos... Af eterou den pisteyw oti kanena melos toy pagosmiou star system den einai se thesh na leitourghsei san pragmatiko icon, to opoio oloi emeis oi fan t na akolouthhsoume. Isws na mas epireazei oson afora ta px koinwnika protypa symperiforas, alla oxi k se themata pou ksefeygoun apo to IQ radikiou tou kathe star...

pk είπε...

Μία είναι η λύση..!
Να τη πάθουμε κύριοι...
Μόνο έτσι θα αλλάξει γνώμη ο άνθρωπος για τον κόσμο γύρω του..

Και μην αρχίσετε τώρα και εσείς να λέτε και καλά ότι πρέπει να προσπαθήσετε κ.λ.π. γιατί όταν το Σάββατο το βραδακι πάτε και ψεκάζετε με τις ώρες με κολώνια για να βγείτε έξω και να νιώθετε ωραία εκείνη την ώρα επιτόπου δημιουργείτε και αυξάνεται το πρόβλημα..

Ο μόνος τυρόπος είναι να μπει νόμος και να απαγορευτούν πολλά πράγματα..
αλλά επειδη αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει.. επαναπυθείτε στην καρεκλίτσα σας και διαβάστε όσα γράφω εγώ και όσα θα μου απαν΄τησετε εσείς και αφήστε την γη στο έλεος των αυνείσητων.. Σε ποιούς δηλ.?

ΣΕ ΕΜΑΣ.....!!!!!!!!! Σε όλους εμάς (εννοείται πως βάζω και τον εαυτό μου μέσα)