Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

Διεθνείς Οργανισμοι: Υπερασπιστές ή Παρατηρητές?







Η τελευταία διαφήμιση της Greenpeace... Προσωπικά μου δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μία αγανάκτηση και θυμό για την κατάσταση που επικρατεί, από την άλλη θυμό για τους ίδιους τους διεθνείς οργανισμούς. Λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια πιέζοντας, ασκώντας κριτική, πολλές φορές συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση και την προστασία. Παρόλα αυτά η κατάσταση αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει και με μεγαλύτερη συχνότητα. Άραγε κάνουν κάτι ή απλά προειδοποιούν? Είναι θέμα Marketing για τις ίδιες ή η προσπάθειες τους πιάνουν τόπο? Αν δεν υπήρχαν και αυτές θα είμασταν σε ήδη χειρότερη φάση ή τελικά δε προσφέρουν τίποτα?





















4 σχόλια:

grypari είπε...

απάντηση: παρατηρητές!
ερώτηση: γιατί???
απάντηση: money makes the world go round....

Η σιωπή μου σε αυτό το άρθρο ας είναι η αρχή των πράξεων και η παύση των αερολογιών....

Ειλικρινά λυπάμαι για όσους λένε πως προσφέρουν σε τέτοιες οργανώσεις και φοράνε κουστούμια με φουσκωμένες τσέπες...

panos είπε...

Έστω κι αν υπάρχει χρηματική ιδιοτέλεια στις διεθνείς αυτές οργανώσεις, σίγουρα κάποιο μικρό ποσοστό ανθρώπων ευαισθητοποιείται και λαμβάνει κάποια μετρα.

Δυστυχώς όμως στη φάση που είμαστε αυτό δεν είναι αρκετό.Πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα,ξεκινώντας από τις πλέον ρυπογόνες πηγές (εργοστάσια, αυτοκίνητα κλπ) χρησιμοποιώντας νέες κατάλληλες τεχνολογίες και ύστερα συνεχίζοντας με την αποτελεσματική κ όχι στείρα ενημέρωση όλων μας.

Τελικα,το γενικότερο κλίμα που επικρατεί σήμερα είναι η απάθεια και η αδράνεια ως προς τις μέλλουσες απειλές του περιβάλλοντος, αφού οι "εκ του ασφαλούς" πολίτες απολαμβάνουν τη προσωρινή σταθερότητα της φύσης.

Συμπέρασμα λοιπόν: η δράση αυτών των οργανισμών βρίσκετε ακόμα σε εμβρυϊκο στάδιο την ώρα που την ώρα που η ισορροπία του περιβάλλοντος κοντέυει να γεράσει...

Marios_Papakonstantinou είπε...

Τηλεοπτικά μηνύματα που σοκάρουν, απο οργανώσεις "μη κερδοσκοπικές" που σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν, να δημιουργήσουν αντιδράσεις, να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη να πάρει θέση... για μένα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.Ακόμα κ αν εξαίρουμε τις αγνές προθέσεις κάποιων να βοηθήσουν πραγματικά όλοι οι υπόλοιποι είμαστε οι παρατηρητές.κ εγώ μαζί μ αυτούς.μαζί με όλους εσάς.Δεν περιμένεις ένα διαφημιστικό σποτ για να ενεργοποιηθείς.Πρέπει να έχεις την ανησυχία μέσα σου.Δεν περιμένεις να ενεργοποιηθεί ο συντοπίτης σου γιατί μόνος φυσικά "τι μπορείς να καταφέρεις?"
Είναι η φύση μας έτσι είμαστε σαν λαός ανευθυνοϋπεύθυνοι.Αν δεν αντικρίσεις την αυλή σου και το πιο πάνω βουνό να παραδίνεται στις φλόγες δεν μαθαίνεις.Αν δεν νιώσεις την φρίκη και την θερμότητα της πυρκαϊας δεν νοιώθεις.Αν την επόμενη μέρα δεν δεις το βιός σου να χει γίνει αποκαϊδια δεν σκέφτεσαι το πιο απλό, να βελτιώσεις την κατάσταση γύρω, να αναδασώσεις για παράδειγμα.Μένεις μόνο μ'ενα "είναι κρίμα κ τραγωδία" αποσβολωμένος να κοιτάς την τηλεόραση.
Τελικά αυτο που είναι το πιο σημαντικό ειναι η δικιά μας αντίδραση σ ολα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.Το πως πορεύεται ο καθένας τον καθορίζει κ επαγωγικά καθορίζεται και η εκάστοτε κοινωνία.

Φτάσαμε λοιπόν στην άκρη του γκρεμού και ακροβατούμε σ αυτή.Να κάνουμε κριτική?Μπορούμε.Να αποδίδουμε αορίστως ευθύνες?Μπορούμε.Να βελτιώσουμε όμως την ποιότητα ζωής μας...Μάλλον δεν μπορούμε,μάλλον είμαστε ένα κρίμα ένας ιός για τον τόπο τούτο.Σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας αλλά είμαστε.

Δεν μας φταίει λοιπόν η οποιαδήποτε οργάνωση όσο ανέντιμη ή έντιμη κ αν την θεωρεί ο καθένας απο μας.Δεν έχουμε την δύναμη να κρίνουμε.Γιατί πάνω απο όλα μην ξεχνάμε ότι κ εμείς παρατηρητές είμαστε.

Unknown είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το ότι η συγκεκριμένη διαφήμιση δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Με μια πρώτη ματιά σιγουρά το συναίσθημα που επικρατεί είναι η ανατριχίλα για τον κόσμο μας , για τον κόσμο που ζούμε και μεγαλώνουμε!

Από την άλλη μεριά αν το σκεφτούμε πιο λογικά γενούνται τα εξής ερωτήματα:
'Οι οργανώσεις αυτές υπάρχουν πράγματι με τον τρόπο που θέλουν να δείχνουν?'
'Πράγματι βοηθάνε?'
'Ποιος είναι ο στόχος τους?'

Πόλλοι άνθρωποι βρίσκονται στο αδιέξοδο , πράγματι βοηθάνε ή όχι!!!

Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πιστέψω!!!Σε πια πλευρά να ταχθώ!!!Στους υπερ αυτών ή στους κατά?Ιδού η απορεία!!!!

Γι'αυτό το λόγο οι περισσότεροι από εμάς καθόμαστε άπραγοι και δεν κάνουμε τίποτα!!!Η αλαζονεία και η δισπιστία μας έχει οδηγήσει στο να αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε αυτή την βοήθεια και το μόνο που κάνουμε είναι να καθόμαστε και να κοιτάμε από μακρυά και εκ του ασφαλούς!!!

Για αυτή την δισπισία όμως φταίει πρώτα από όλα ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε και μεγαλώνουμε!!!Η κοινωνία είναι αυτή μου μας ωθεί στο να σκεφτόμαστε με φόβο τι να πιστέψουμε!!!Αν πρέπει να ενεργήσουμε ή να μείνουμε σπιτάκι μας αγνοώντας το μέλλον!!!

Η ουσία είναι οι οργανώσεις αυτές να είναι μη κερδοσκοπικές και το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να βοηθάνε.Λίγοι είναι όμως οι άνθρωποι που στις μέρες μας θα βοηθήσουν μια τέτοια οργάνωση χωρίς να έχουν κάποιο κέρδος.Και έτσι το αποτέλεσμα είναι μηδαμινό , αν όχι ανύπαρκτο και δεν φαίνεται.

Γι'αυτό το λόγο πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον όλων μας και όχι το δικό μας και να βοηθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο με όποιον τρόπο μπορούμε!!!!Είτε μέσω των οργανώσεων αν πιστεύουμε σε αυτές , είτε από μόνοι μας!!!!